voor arbeidsmediation te kiezen
Theoaktreemediators Logo

8 redenen om voor arbeidsmediation te kiezen

Arbeidsmediation is een effectieve en efficiënte manier om geschillen tussen werkgevers en werknemers op te lossen. Arbeidsmediation bij een conflict op het werk kan erg raadzaam zijn. Het is een alternatief voor duurdere en tijdrovende rechtszaken. Bij arbeidsmediation krijgen beide partijen de kans om gehoord te worden, elkaar echt te horen, op hun eigen voorwaarden tot een overeenkomst te komen en een neutrale derde partij om het proces te vergemakkelijken.

Het inzetten van arbeidsmediation om geschillen op te lossen heeft vele voordelen, waaronder kostenbesparingen, betere relaties en een beter begrip van de betrokken kwesties. In dit artikel behandelen we 8 redenen om voor arbeidsmediation te kiezen wanneer u met een geschil wordt geconfronteerd. Van het vermijden van gerechtskosten tot het behouden van relaties, deze 8 redenen laten zien waarom arbeidsmediation de beste keuze kan zijn voor het oplossen van geschillen tussen werkgevers en werknemers.

Wat is arbeidsmediation?

Arbeidsmediation houdt meestal in dat een neutrale derde partij, zoals een arbeidsmediator, beide partijen helpt een voor beide partijen aanvaardbare oplossing te vinden. Het is een alternatief voor een rechtszaak. Er wordt niet verwacht dat één van beide partijen haar standpunt zal veranderen of het met de andere partij eens zal zijn. In plaats daarvan krijgen de partijen de kans om gehoord te worden en de ander te horen. Er wordt gezocht naar de uiteindelijke belangen achter de standpunten. Hierna wordt naar oplossingen gezocht rekening houdend met ieders wensen en voorwaarden.

Voordelen van arbeidsmediation

Er zijn veel voordelen verbonden aan arbeidsmediation. Enkele daarvan zijn het vermijden van gerechtskosten, snelle oplossing van geschillen, meer begrip tussen partijen, behoud van relaties, flexibele oplossingen en vertrouwelijkheid. Bovendien biedt arbeidsmediation eerlijke en onpartijdige oplossingen en houden partijen zelf hierover de regie.

1. Vermijden van gerechtskosten
Bij een rechtszaak kunnen vele duizenden euro’s worden uitgegeven aan juridische kosten, gerechtskosten en andere uitgaven. Zelfs als u uw geschil wint, is er geen garantie dat de andere partij uw juridische kosten zal betalen. Bij arbeidsmediation beslissen u en de andere partij hoe het geschil wordt opgelost. Dit betekent dat u behoudens de kosten van mediation geen juridische kosten, gerechtskosten of andere uitgaven heeft.

2. Snelle oplossing van geschillen
Als u naar de rechter stapt, kan het oplossen van geschillen maanden of soms zelfs jaren duren. Arbeidsmediation leidt meestal binnen enkele weken of maanden tot een oplossing.

3. Meer begrip tussen partijen
Beide partijen krijgen de kans om gehoord te worden en hun versie van de feiten toe te lichten. Dit vergroot het begrip tussen de partijen. Begrijpen wat elke partij nodig heeft en wil is een belangrijk onderdeel van het oplossen van geschillen. Dit kan het gemakkelijker maken om oplossingen te vinden die voor beide partijen werken.

4. Het onderhouden van relaties
Het geschil kan ernstig zijn, maar het hoeft geen langdurige negatieve gevolgen te hebben voor de relatie tussen u en de andere partij. Arbeidsmediation stelt beide partijen in staat om tot een oplossing te komen die voor hen werkt. Dit kan helpen om de werkrelatie tussen u en de andere partij in stand te houden.

5. Flexibele oplossingen
Wanneer u naar de rechter stapt, moet u uw standpunt verdedigen. U hebt geen flexibiliteit. Bij mediation daarentegen kunt u flexibel zijn en oplossingen overwegen die voor beide partijen werken. Dit betekent dat u tot een overeenkomst kunt komen die voor beide partijen bevredigend is.

6. Vertrouwelijkheid
Wanneer u naar de rechter stapt, worden de details van het geschil openbaar gemaakt. Dit kan voor beide partijen stressvol en gênant zijn. Bij arbeidsmediation wordt alles echter vertrouwelijk behandeld. De details van het geschil blijven bij de betrokkenen en de mediator en worden dus ook niet openbaar gemaakt, waardoor beide partijen hun geschil op een meer comfortabele en persoonlijke manier kunnen behandelen.

7. Eerlijke en onpartijdige oplossingen
Wanneer u besluit om het geschil via de rechter op te lossen, moet de rechter beslissen over de uitkomst van het geschil. Dit betekent dat u weinig invloed heeft op de uitkomst/uitspraak. Deze kan voor de ene partij gunstiger zijn dan voor de andere. Bij mediation daarentegen is de mediator een onpartijdige derde die beide partijen kan helpen een oplossing te bereiken die voor beiden het meest acceptabel is.

8. Empowerment voor beide partijen
In de rechtbank heeft de rechter de macht om beslissingen te nemen die beide partijen aangaan. Bij mediation daarentegen houden beide partijen zelf de regie om beslissingen te nemen die hen aangaan.

Conclusie

Arbeidsmediation is een effectieve en efficiënte manier om geschillen tussen werkgevers en werknemers op te lossen. Het gebruik ervan heeft vele voordelen, waaronder tijd- en kostenbesparingen, het verbeteren van de onderlinge relatie en een beter begrip van de betrokken kwesties. Bovendien biedt arbeidsmediation partijen de mogelijkheid om zelf de regie in handen te houden. Op deze manier kunnen partijen tot een voor iedere partij tot zo goed mogelijke oplossingen komen.

MfN gecertificeerde mediators

The Oak Tree Mediators zijn allen MfN gecertificeerd. We hebben vestigingen in Dordrecht, Rotterdam, Oud Beijerland en Breda. Wij kunnen partijen door het hele land van dienst zijn. Wilt u meer informatie over wat arbeidsmediation inhoudt en hoe het voor u gaat werken? Neem dan contact op met The Oak Tree Mediators.

 

Uw arbeidsconflict snel en effectief oplossen?