Overspannen-door-arbeidsconflict
Theoaktreemediators Logo

Werknemer overspannen door arbeidsconflict: Wat te doen als werkgever.

Een arbeidsconflict is helaas niet altijd te vermijden. Niet zelden leidt een dergelijk conflict op het werk tot burn-outklachten en/of een burn-out. Overspannen door arbeidsconflict of stress op de werkvloer is volgens het CBS helaas een vaak voorkomend probleem voor werkgevers én werknemers. Het is dan niet alleen de taak van werknemer maar zeker ook van werkgever om passende maatregelen te nemen om de gezondheid en het welzijn van de werknemer te beschermen. Hieronder bespreken we wat een werkgever kan doen om een overspannen werknemer te helpen en om te zorgen dat er geen verstoorde arbeidsrelatie ontstaat.

Erken het probleem

Een van de belangrijkste dingen die een werkgever kan doen, is het erkennen van het probleem. Als een werknemer overspannen raakt als gevolg van een arbeidsconflict, kan het gemakkelijk zijn om te denken dat het probleem buiten de controle van de werkgever ligt. Maar door het probleem te erkennen en de werknemer te ondersteunen, kan de werkgever helpen het probleem op te lossen en verdere schade te voorkomen. Lees hier meer over het herkennen van een conflict op de werkvloer.

Luister naar de werknemer

Het is belangrijk om te luisteren naar de werknemer en haar/zijn zorgen serieus te nemen. Als een werknemer het gevoel heeft niet serieus genomen te worden, kan dit het probleem alleen maar erger maken. Neem de tijd om te luisteren naar wat de werknemer te zeggen heeft, en vraag indien nodig om meer informatie om het probleem beter te begrijpen.

Bied professionele hulp

Als een werknemer overspannen raakt/dreigt te raken, kan het nuttig zijn om professionele hulp te bieden. Overweeg om een ​​beroep te doen op een professionele hulpverlener of een bedrijfsarts om de werknemer te beoordelen en te behandelen. Als werkgever kunt u mogelijk ook hulpmiddelen en bronnen aanbieden die de werknemer kunnen helpen bij het beheren van stress, zoals stressmanagementcursussen of gezondheids- en welzijnsprogramma’s.

Zorg voor een gezonde werkomgeving

Een gezonde werkomgeving kan bijdragen aan het verminderen van stress en het bevorderen van het welzijn van werknemers. Zorg ervoor dat de werkomgeving veilig en schoon is en dat er voldoende verlichting en ventilatie is. Bied ook pauzes aan en moedig werknemers aan om regelmatig te bewegen en gezond te eten. Het is belangrijk dat werknemers het gevoel hebben dat hun werkgever om hun welzijn geeft.

Bespreek het conflict en ga gezamenlijk op zoek naar oplossingen

Het oplossen van het arbeidsconflict dat heeft geleid tot de overspannenheid van de werknemer, is de sleutel tot het verminderen van de stress en het helpen van de werknemer om te herstellen. Bespreek mogelijke oplossingen met de werknemer en overweeg om een ​​arbeidsmediator in te schakelen om te helpen bij het oplossen van het conflict. Het is belangrijk om te onthouden dat elke werknemer anders is, en dat wat voor de ene werknemer werkt, niet noodzakelijkerwijs voor de andere werknemer zal werken.

Uw arbeidsconflict snel en effectief oplossen?